ЛОГО
Митр. Натанаил

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ!

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ!

В много села и градове, в много енории спряха да бият църковните камбани.
А висше задължение на всеки ефимерий във всяко село, във всяка енория е камбаната да бие сутрин и вечер и той да отслужва утреня и вечерня.

СВЕЩЕНИЦИ НА БОГА ВСЕВИШНИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ, за да чуват човеците техния звън и да си спомнят за Бога.

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ, ЗА ДА СЪБУДИТЕ заспали съвести и вкаменени сърца, за да припомните на вярващите задълженията им – да издигат очите си към небето.

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ НА ТРЕВОГА, защото люти вълци-грабители, множество фанатизирани еретици разкъсват словесните овци на Христовото стадо.

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ ТЪЖНО КАМБАНИТЕ, не само при погребенията на отминаващите от настоящия живот във вечността, но и за духовната смърт на братята ни, които се губят в бурята на греха и изгарят в пламъците на злото.

СВЕЩЕНИЦИ, ОТЦИ И УЧИТЕЛИ НА ЦЪРКВАТА, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ И ПРИЗОВАВАЙТЕ народа към покаяние и обръщане, към връщане при Бога. Ураганът на отстъплението безмилостно бие по Божия народ. Грехът вилнее. Безбожието тържествува. Престъпленията се умножават. Звярът на партийността разделя българщината, разделя България и я води до отчаяние и безнадеждност. Кражбите, грабежите, несправедливостите, убийствата, самоубийствата, извращенията, богохулствата, злословията, разводите, прелюбодействията, блудствата, картоиграенето, казината, наркотиците, СПИН-ът и още колко много неща ни заплашват и застрашават.

СВЕЩЕНИЦИ НА БОГА ВСЕВИШНИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ И РАЗНАСЯЙТЕ ВЕСТТА на надеждата, смелостта и борчеството.

И ТИ, И ТИ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, НАРОДЕ БОЖИЙ, СЪБУДИ СЕ! ЧУЙ КАМБАНИТЕ!

СЪБУДИ СЕ И ЗАСТАНИ НА СТРАЖА АВАКУМОВА!

СЪБУДИ СЕ И БЪДИ СМЕЛ!

СЪБУДИ СЕ И ПОКАЖИ СИЛАТА, ПОСТОЯНСТВОТО И ТВЪРДОСТТА СИ!

СЪБУДИ СЕ, КАМБАНИТЕ ТЕ ПРИЗОВАВАТ НА ТРЕВОГА!

Публикувано в Църковен вестник, официално издание на Българската православна църква – Българска патриаршия, 6 януари 1993, бр. 1, стр. 7