ЛОГО

Празнични архиерейски богослужения за Богоявление и Събор на св. Йоан Кръстител

На големия Господски празник Богоявление Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Златоустова св. Литургия в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев (Неврокоп), последвана от постановения за този ден Велик водосвет. След него изпълнилите храма вярващи бяха благословени и поръсени от архиерея, като отнасяха в домовете си духовна радост и осветена богоявленска вода.

Около 12,00 ч., по традиция, митрополит Серафим благослови знамената на Гранична полиция и военните от запаса. Тази година това бе извършено пред храма, тъй като, поради противоепидемичните мерки, не се проведе литийно шествие до площад „Македония“. Там, в предходните години, след изваждането на кръста от водите на  реката се отправяше молитвата за благословение на народа и страната ни и се поръсваха с богоявленска вода знамената и присъстващия народ.

Въпреки отмяната на литията след богослужението, на традиционното място на Градската река се събраха множество хора, очакващи спускането на св. Кръст във водите на реката. Всеобща бе радостта, когато пристигна и митрополит Серафим заедно с духовници от града и извърши благославянето и освещаването на водите. Щастието да извади кръста от реката, за пети път, имаше Андон Балтаджиев, който получи златно кръстче за благословение от Негово Високопреосвещенство.

 

На следващия ден, Събор на Св. Йоан Кръстител, по многогодишен обичай, Неврокопският митрополит посети с. Баня в Разложка духовна околия. Божествената св. Литургия бе отслужена в храм „Св. Георги“. Със своя епархийски архиерей съслужиха архиерейският наместник и председател на църковното настоятелство иконом Янко Русков, протоиерей Костадин Калайджиев от гр. Банско, дяконите Ангел Вангелов и Павел  Павлов. Празничният ден донесе неочаквана радост за любезния домакин о. Янко. В края на св. Литургия той бе отличен с офикията ставрофорен свещеноиконом, която е най-висока за свещениците в Българската православна църква. О. Янко Русков дълги години, освен архиерейски наместник, е и председател на някои от по-големите храмове в Разложка околия. Товарът, който носи в служението си като свещеник не е никак лек, но той, въпреки 76-годишната си възраст се справя безупречно, ползвайки богатия си административен опит и организаторски умения. Митрополит Серафим изтъкна при даването на отличието и поставянето на нагръдния кръст на ставрофорния иконом, че това е външен израз на добродетелите, в които о. Янко е постоянствал досега в своето служение, най-вече в търпението в трудностите и понасянето на най-тежките изпитания на охулването и незачитането от близки и далечни. Архиереят подчерта, че църковното отличие не е награда в края на трудовете, а е знак за това, че трябва отличеният да продължи все така усърдно да извършва своето служение и да бъде за пример на своите събратя свещеници. Като пожела многолетно служение, здраве и благодатни сили  на отличения свещеник, митрополит Серафим напомни думите на Спасителя, отнасящи се всеки един вярващ християнин – „…ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва;“ (Мат 16:24).

Share on facebook
СПОДЕЛИ