ЛОГО

Десет години от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил

„Праведниците живеят довека, наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния“
(Из Книга Премъдрост Соломонова, 5:15 )

Изминаха 10 години от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил.
По този повод на 11 ноември, на празника на св. великомъченик Мина (събота), в град Гоце Делчев (Неврокоп), седалището на Неврокопска митрополия, беше отслужена Заупокойна архиерейска света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

В съслужението, за да почетат паметта на обичния старец, взеха участие архиереи от Българската православна църква: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Врачански Григорий, Видински Даниил, Адрианополски епископ Евлогий (игумен на Рилската света обител), Браницки епископ Пахомий (ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“), както и митрополити от Гръцката православна църква: Верийски Пантелеймон, Сидерокастренски Макарий и Маронийски (на Комотини) Пантелеймон.

Светата божествена литургия, отслужена от десетте архиереи, бе оглавена от най-старшия измежду тях – Верийския Пантелеймон.

Заедно с тях служиха много духовници от епархията и страната, както и гости от Гърция.

Молитвено в богослужението се включиха много духовни чеда на приснопаметния митрополит Натанаил, родните му братя с техните семейства, игумени и игумении, монаси и монахини, представители на сестринството на св. Лидия (Аспровалта), Владимир Москов (кмет на община Гоце Делчев), настоящи и бивши представители на местната и светската власт, ректорът и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“, представители на училища и университети, лекари, културни дейци, представители на юридическата общност и православни християни от страната и съседна Гърция.

Песнопенията на вечернята (10 ноември) и на утренята бяха изпълнени от смесения митрополитски хор „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. На Св. литургия пяха два хора – неврокопският митрополитски хор и смесеният хор на музикалното училище в град Драма.

В края на Светата литургия беше отслужена панихида за приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.

Слово за празника на св. великомъченик Мина и в памет на митрополит Натанаил произнесе Верийският митрополит Пантелеймон, който каза: „ Ваше Високопросвещенство светоневрокопски митрополит Серафим, Високопреосвещени архиереи, братя и сестри в Христос,

Събрахме се в отговор на любезната покана на Вашия Високопреосвещен пастиреначалник Неврокопския митрополит г-н Серафим, за да почетем и паметта на един обичан наш брат и духовен отец на всички вас, приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил, тъй като тази година се навършват 10 години от неговото успение. Днешното богослужебно събрание, днешната Света литургия, показва истината за нашата вяра, величието на църквата, заради които са се борили в живота си и са показали с делата си и с приноса си всеки, разбира се, по свой начин и по своята мяра, както свети великомъченик Мина, така и приснопаметният митрополит Натанаил. Почти 17 века са минали от времето, когато е живял светият чудотворец Мина, от времето, в което той замени своето служение във войската на римския император, за да се зачисли във войската на небесния цар Христос, за да не се отрече от вярата си и да се посвети отначало на подвижнически живот, докато дойде часът да покаже своята обич към Христос като понесе мъки и накрая едно тежко мъченичество. Седемнадесет века са минали, но въпреки това неговото мъченичество и паметта за него ни събира в светите храмове, за да го почетем, за да го възхвалим и за да изживеем радостта от неговата благодат и неговите молитви. По този начин и ние, с присъствието си в светия храм, показваме, че нашата вяра е истинската вяра , че светците живеят на небето и те винаги присъстват в живота на църквата. Показва също така величието на църквата, която чрез светиите свързва земната, воюващата със злото църква, с небесната, тържествуващата. Свързва всички нас, вярващите, със светците и не ни оставя да бъдем погълнати от трудностите на всекидневието и от грижите за света. Не ни оставя да се увлечем от примамките на материалното и на страстите, а ни държи в духовно бодърстване. Припомня ни целта и задачата на нашия живот, която не е друга, а е придобиване на Царството небесно, в което ни очаква Бог. В Него вярваме, че се покои днес и присмопаметният блаженопочинал митрополит Натанаил, който напусна този свят, както и свети Мина, за да се посвети на Христос, за да се зачисли в служението на църквата и на човеците, които обикна твърде много и на които служеше със самоотречение.


Истинската искрена любов към човеците беше една от характерните черти на неговата личност, която позволи той да се отличи и да се запази жив в нашата памет. Заедно с любовта му към хората той се отличаваше и с любовта си към Църквата, която не прави различия, която обединява хората с общата вяра в Единното и Неделимо Тяло Христово. Това показа с живота си приснопаметният митрополит Натанаил като студент в Богословския факултет в Гърция и запази, оттогава и до своето успение, братски отношения с много свети митрополии на Гърция и със свети обители там. С вярата, с търпението, с простотата и със смирението той винаги даваше свидетелство за вярата си и като добър пастир и затова беше обикнат от паството си и от всички, които го познаваха и които наскърби твърде много неговата, по човешки погледнато, преждевременна смърт. Неговото дело продължава достойният му приемник Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит г-н Серафим, който по достойнство почита паметта на своя духовен отец и прояви добрината да покани и наше смирение, за да извършим помена за приснопаметния митрополит Натанаил и да изразим нашата обич и нашата почит, а също така и да се помолим Бог да го упокои в Своето царство, а той да се моли от небето и закриля народа на митрополията си, който го обикна и го обича, да продължава да подкрепя и нейния, и вашия пастиреначалник Неврокопския митрополит Серафим, на когото благодаря сърдечно за поканата.“


С думи на благодарност към всички присъстващи се обърна домакинът – Неврокопският митрополит Серафим.


След богослужението в храма бе отслужена кратка заупокойна молитва ( трисагий) на гроба на дядо Натанаил в двора на Неврокопска св. митрополия.


Митрополит Натанаил е роден в с. Копривлен, Гоцеделчевско, на 16 ноември 1952 г. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, и става монах в Троянската света обител. След това завършва Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Служи като протосингел на Ловчанска и после на Софийска епархия, главен секретар на Св. Синод, викарий на Светейшия Български патриарх Максим в качеството му на Софийски митрополит, а от април 1994 г. е избран за Неврокопски митрополит, като връща митрополитската катедра на историческото й място в град Гоце Делчев (стария Неврокоп). Като митрополит развива широка пастирска дейност, всяко лято организира летовище за стотици деца в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, ръкополага десетки свещеници, строи и освещава много храмове и параклиси, печата православна книжнина. Участва много дейно в преодоляването на разкола в БПЦ, предизвикан от политически дейци в първите години след промените от 1989 г. Негови духовни чеда станаха архиереи на Българската църква, свещеници, учители и допринесоха за обновата на духовния живот в епархията и в цялата ни страна.


Преди 10 години, на 16 ноември, Неврокопска епархия загуби обичния си архипастир Неврокопския митрополит Натанаил, но придоби силен молитвеник и застъпник пред Бога. Той остави светла диря в Българската православна църква и заветите му продължават да се следват за доброто на всички.